Βλογάμε τα γένια μας ή πλέον η σκηνή είναι τόσο εντυπωσιακή; Τα τρία συγκροτήματα είναι από τα καλύτερα στον χώρο τους ή εμείς εθελοτυφλούμε; Την εμφάνιση αυτή των Universe 217 θα την ξεχάσουμε ποτέ ή παρακολουθήσαμε ένα τεράστιο και μοναδικό peak τους;

Ο κόσμος έμπαινε αργά αργά παίρνοντας θέση στα bars του χώρου, καθόταν στα σίδερα της μπάρας μπροστά στη σκηνή, ψώνιζε το κάτι τις του από τον πάγκο του merch. Ο ψηλοτάβανος χώρος ήταν σχεδόν έτοιμος  για τους δύο μονολιθικούς τύπους. Σε μπλε φως άφησαν την έναρξη του show τους οι Omega Monolith. Η σύνθεση μπήκε με νωχελικά τύμπανα και την κιθάρα να βάζει συχνότητες. Όσο απλωνόταν η σύνθεση και αναπτυσσόταν το ένα κομμάτι που παρουσίασαν (ακυκλοφόρητο ακόμα, χωρισμένο σε δύο μέρη), τα εντυπωσιακά φώτα έδιναν ένα υπερβατικό νόημα. Προσθέτοντας ένα ένα τα στοιχεία στους ρυθμούς, ηχογραφώντας ζωντανά λούπες από κιθαριστικά μέρη δημιουργώντας εντάσεις, layers και εξάρσεις μπροστά από τα τεράστια stack ενισχυτών. Σίγουρα μουσική δύσκολη, σίγουρα για μένα προσωπικά, είναι άχαρο να βλέπω το σήμα της apple εκεί που θέλω να στέκεται ένας frontman, σίγουρα όμως οι Omega Monolith, εάν αφεθείς στην αργή φιλοσοφία της μουσικής τους στις κατάλληλες συνθήκες, σε κερδίζουν.

Setlist:
1. AworkInProgress

Λίγο πριν τις δέκα η τριάδα από της Θεσσαλονίκη πήρε τη θέση της στη σκηνή του Fuzz. Οι Agnes Vein είχαν εντυπωσιάσει από το 2010 με το φανταστικό “Duality”. Είχα να τους δώ κάποια χρόνια, αλλά τελικά έδειξαν ότι είναι σταθεροί στα live τους. Έχουν αυτόν τον black και αρκετά επικό ήχο αλλά η ψυχή τους ζέχνει Motorhead και γι’ αυτό οι συνθέσεις τους ρολάρουν με τρομερή αμεσότητα. Το “Voice to the Void” ήταν η εισαγωγή που έβγαλε τον κόσμο από την nirvana των Omega και το φανταστικό “March of the Netherworld”  έβαλε την σφραγίδα. Ο καλός ήχος θα συνεχίσει και τα φώτα θα αναδείξουν όλες τις συνθέσεις –αν και κάποιες  λίγες φορές έχαναν το tempo και έμοιαζαν με δοκιμές-. Το τρίτο κομμάτι θα είναι καινούργιο (χωρίς τίτλο ακόμη)αφιερωμένο στον Lemmy με τα τύμπανα να rock ‘n’ roll-ίζουν για να ακολουθήσει η μεγάλη αντίθεση του “Soulship”, με το funeral πέρασμα του να τείνει το ένα χέρι στην κλασική μουσική και το άλλο στους Funeral Mourning. Οι Bathory νιώθεις ότι ζουν και αναπνέουν στα epic περάσματα των Agnes Vein και αυτό μόνο να σε πωρώσει περισσότερο μπορεί. Το τέλος θα ξεκινήσει με μπόλικο γέλιο όταν ο τραγουδιστής θα το αφιερώσει στη Χρυσούλα με τον ηχολήπτη να το τιγκάρει στο echo. Πόσα κεφάλια όμως κοπανήθηκαν στο “Baptized in Fire and Ice” δεν κατάφερα να μετρήσω.

Setlist:
1.Voice to the Void
2.March of the Netherworld
3.Untitled (new)
4.Soulship
5.Melkor
6.In Orbit With the Cosmos
7.Baptized in Fire and Ice (Bathory cover)

Οι Universe 217 πλέον πρέπει να αποδεχτούν ότι οι μικροί χώροι είναι περιοριστικοί για το αποτέλεσμα που ζητούν. Τα πρωτόγονα ένστικτα των ρυθμών από τα τύμπανα, τα υπόκωφα layers, τα περάσματα στο μπάσο που οδηγούν σε νέες μελωδίες, οι κιθάρες που ξύνουν πληγές σκάβοντας, με τον όγκο τους, νέους εμβατηριακά δομημένους doom δρόμους, δεν χωρούν σε χαμηλές στέγες. Θέλουν το γκάζι που προσφέρουν οι μεγάλοι χώροι και τα φώτα των οποίων θα χαρίσουν εμβόλιμες στιγμές ελπίδας. Η αρχή και το τέλος θα έρθουν από το μακρινό, πλέον, 2007 με τα “Nobody Sincere” και “Swallow”. Το συγκρότημα βγήκε όπως πάντα δεμένο, κρυμμένο ανάμεσα στους καπνούς του fog machine κρατώντας αυτήν την όσο μπορεί διακριτική παρουσία του. Πως είναι οι Primordial που η τριάδα στέκεται λίγο πιο πίσω δημιουργώντας ηχοτόπια εξεζητημένα, έτσι και ο Μάνος στις κιθάρες, ο Νίκος στο μπάσο και ο έτερος Μάνος στα τύμπανα τρέφουν τη μηχανή αυτού το υπέροχου συγκροτήματος. Μπροστά, λουσμένη στο φώς η Τάνια. Ναι, αυτή τη φορά έβλεπες καθαρά τις εκφράσεις του προσώπου της, τις συσπάσεις των μυών του λαιμού της όταν άδειαζε τον κόσμο από συναισθήματα. Η φωνή της γέμισε ανατριχίλες τον κόσμο και μάλλον αυτά είναι λίγα για την παρουσία της το βράδυ του Σαββάτου στο Fuzz.

Setlist:
1. Intro/Nobody Sincere
2. Rest Here
3. Mouth
4. Counting Hours
5. Harm
6. Undone
7. Ease/Here Comes
8. Intentions
9. She/Electrified
10. Never
11. Change/Swallow
Encore
12. Nothing

 Photo Gallery:

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar
Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής