Λίγο πριν την εμφάνισή τους στο An Club, οι Scar Of The Sun μιλούν στο HardMusic.GR, μέσω του Λευτέρη Νίκα, τραγουδιστή της μπάντας:

Καλησπέρα Λευτέρη. Σε τί φάση πετυχαίνουμε αυτό τον καιρό τους Scar Of The Sun;
Καλησπέρα κι από εμάς, μόλις γυρίσαμε από Αγγλική και Ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Firewind και τους Manimal, έχουμε ήδη έτοιμο τον επόμενο μας δίσκο σε επίπεδο σύνθεσης, έχουμε ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις για αυτόν, και τώρα ετοιμαζόμαστε για το live μας στο Αν το Σάββατο.

Πώς έχει υποδεχτεί ο κόσμος ως τώρα το “In Flood”, εντός και εκτός συνόρων;
Γενικά, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το πώς υποδέχτηκε ο κόσμος το “In Flood”, από ανθρώπους που συζητάμε μετά τις συναυλίες ή στο ίντερνετ, αλλά και από κριτικές. Το θετικό είναι ότι οι αντιδράσεις και η ανταπόκριση δεν διαφέρει εντός και εκτός συνόρων. Ευτυχώς για εμάς, καλά λόγια προέρχονται από παντού. Θεωρούμε ότι κάναμε έναν καλό δίσκο και αυτό φάνηκε (εκτός των άλλων) και από την απήχηση που είχε η τελευταία περιοδεία για εμάς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το “In Flood”.

Πώς είναι να περιοδεύεις με τους Firewind και πώς έγινε το «κονέ» ώστε να περιοδεύσετε μαζί;
Οι Firewind είναι φοβερή μπάντα, εξαιρετικοί μουσικοί και πολύ καλά παιδιά. Ήταν από τις πιο όμορφες στιγμές που είχαμε μέχρι στιγμής στο δρόμο, μιας και περιοδεύαμε με φίλους μας, κάναμε πολύ πλάκα και υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός. Αυτό είναι πολύ όμορφο όταν συμβαίνει. Τώρα όσον αφορά στο πώς έγινε, δεν ήταν καθόλου δύσκολο, αφού είμαστε φίλοι ούτως ή άλλως, θα έκαναν περιοδεία για το νέο τους album, υπήρχε χώρος για άλλη μια μπάντα, ενδιαφερόμασταν, έγινε. Περάσαμε απίστευτα με τους Firewind και ελπίζουμε κάποια στιγμή να ξαναπαίξουμε παρέα.

Πώς πήγε για εσάς η περιοδεία αυτή;
Ήταν η καλύτερη και η πιο επιτυχημένη περιοδεία που κάναμε ποτέ! Όπως είπα και πριν οι συνθήκες ήταν άψογες, ο κόσμος αγκάλιασε πολύ θερμά την μπάντα, ακούγαμε πολύ καλά λόγια κάθε βράδυ και ξεπουλήσαμε τα cd μας στο προτελευταίο live, πρωτάκουστα πράγματα για εμάς! Μας γνώρισε αρκετός κόσμος κι αυτό είναι ένας ακόμα λόγος να περιοδεύσουμε ξανά σύντομα.

Είναι αλλιώς όταν η αναγνώριση έρχεται από το εξωτερικό;
Για εμάς, δεν κάνει ιδιαίτερη διαφορά. Εμείς θέλουμε ο κόσμος να γουστάρει τη μουσική μας, από όπου κι αν είναι. Όσοι πιο πολλοί, τόσο το καλύτερο προφανώς. Τώρα, δε σου κρύβω ότι όταν παίζεις σε μια χώρα ή σε μια πόλη που περνάνε εκατοντάδες μπάντες το χρόνο και ο κόσμος εκτιμά αυτό που κάνεις, χαίρεσαι πολύ. Επίσης, όταν αρέσει αυτό που κάνεις και σε ανθρώπους με άλλη κουλτούρα σε τιμά. Τέτοια είναι η διαφορά νομίζω, πάντα όμως απολαμβάνουμε οποιαδήποτε θετική ανταπόκριση.

Είναι έτοιμο το ελληνικό κοινό για modern/mainstream metal ή εξακολουθούμε να αργούμε να «πιάσουμε» αυτό που συμβαίνει εκτός συνόρων;
Κοίτα, ζούμε στην εποχή του ίντερνετ, όλα πάνε παντού πολύ γρήγορα. Από τις ειδήσεις, μέχρι τις νέες μπάντες και μουσικές. Δεν υπάρχουν οι δικαιολογίες του παρελθόντος. Μου είναι δύσκολο να απαντήσω, αν είναι «έτοιμο» ή όχι. Θεωρώ ότι αυτό είναι θέμα γούστου, κάποιοι καταλαβαίνουν και ακούν τη μουσική σου και κάποιοι δεν θέλουν να την ακούσουν καν. Πολλοί Έλληνες γουστάρουν αυτό που παίζουμε, άλλοι όχι, οπότε θεωρώ δεν υπάρχει καν ομοιογενές κοινό για να βγάλουμε ένα γενικό και ενιαίο συμπέρασμα και δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε μάλλον. Εμείς θα παίζουμε τη μουσική που εκφράζει εμάς πάνω απ’ όλα και από εκεί και πέρα το τι ανταπόκριση θα έχει το βλέπουμε σε δεύτερο χρόνο.

Πώς γράφεται ένα τραγούδι των Scar Of The Sun;
Συνήθως θα φέρουν οι κιθαρίστες ή εγώ κάποια κομμάτια έτοιμα, ή μουσικά μέρη και είτε θα αλλάξουμε κάποια πράγματα, είτε θα ενσωματώσουμε κάποια θέματα σε κάποια κομμάτια, ή θα συνθέσουμε αρμονικά ενα πάζλ απο ιδέες. Στη συνέχεια θα το δουλέψουμε στο στούντιο σε πρόβες και στο τέλος θα μπούν οι φωνές και οι στίχοι. Σπάνια γράφουμε μουσική πάνω σε έτοιμη φωνητική γραμμή, αλλά καμιά φορά συμβαίνει και αυτό.

Τι ιστορίες πραγματεύονται οι στίχοι σας;
Οι στίχοι είναι και προσώπικοι αλλά και πολιτικοί, με έναν όμως τρόπο καλυμμένο. Γενικά, ο πρώτος δίσκος μιλούσε για προσωπικά θέματα και ήταν ένας δίσκος-κάθαρση για μένα, αλλά ο δεύτερος δε θα μπορούσε να μην είναι επηρεασμένος απο αυτά που ζούμε στη χώρα μας αυτά τα χρόνια και απο τη γενική παρακμή που ζούμε σαν πλανήτης. Προσωπικά ενώ μεγαλώνω, αντί να ηρεμώ, εξοργίζομαι όλο και πιό πολύ, οπότε βγάζω την οργή μου στους στίχους της μπάντας.

Από την αρχή της πορείας σας έχετε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του χώρου, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και μουσικής. Πόσο έχει επηρρεάσει αυτό τον ήχο σας;
Έχει επηρεάσει πολύ τον ήχο μας γιατί αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν τόσο καλά τι κάνουν που μας πάνε «αναγκαστικά» δύο βήματα μπροστά κάθε φορά! Στέλνουμε υλικό και μας έρχεται πίσω τόσο καλό που μας σοκάρει. Χρωστάμε πολλά στον Rhys Fulber κυρίως, γιατί μας πήρε απο το χέρι και μας ανέβασε κατευθείαν, όχι μόνο απο πλευράς ήχου, αλλά και συνθετικά. Ο Rhys είχε το ελεύθερο να επέμβει και στις δομές των κομματιών μας και να προσθαφαιρέσει πράγματα. Έτσι μπορείς να πείς οτι μάθαμε και εμείς τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας. Και σήμερα εφαρμόζουμε όλα αυτά που έχουμε μάθει και προσπαθούμε να πηγαίνουμε μπροστά.

Τι φταίει και η ελληνική σκηνή δεν γνωρίζει την αναγνώριση που της πρέπει στο εξωτερικό;
Φταίμε και εμείς, αλλά υπάρχει και ευθύνη και στους έξω, οι οποίοι νομίζουν οτι για να παίξεις καλή μουσική, θα πρέπει να είσαι Σουηδός, Φινλανδός, Γερμανός, Αμερικάνος ή Άγγλος, λες και η έμπνευση φυτρώνει μόνο σε συγκεκριμένες χώρες. Αυτό είναι καθαρό κόμπλεξ. Απο την άλλη, πολλοί στην Ελλάδα δουλεύουν σε επίπεδο χόμπι και περιμένουν να τους υπογράψουν. Πρέπει να δουλεύεις υπερ-επαγγελματικά για να έχεις ελπίδα να σε δούν! Και ειδικά τώρα που η μουσική βιομηχανία στην ουσία έχει γκρεμιστεί. Θέλει τρομερές θυσίες, υπερβολική δουλειά και να αφήσεις στην άκρη τις γκρίνιες.

Το αποψινό live είναι προ των πυλών. Γιατί να έρθει ο κόσμος να σας δει;
Γιατί θα δεί μια μπάντα σε πολύ καλή φάση, θα δεί ένα ιδιαίτερο set αποτελούμενο από κομμάτια πάρα πολύ δουλεμένα, τόσο συνθετικά, όσο και παικτικά και τέλος θα δεί μια μπάντα έμπειρη πλέον απο πληθώρα Ευρωπαϊκών εμφανίσεων υψηλού επιπέδου και απαιτήσεων. Ήθρε λοιπόν η ώρα να παίξουμε στην έδρα μας και να δεί ο κόσμος τι κάναμε τόσο καιρό στο εξωτερικό. Επίσης έχουμε καλεσμένο τον Μάριο τον Ηλιόπουλο, ο οποίος μας έκανε τη τιμή να δεχθεί να παίξει μαζί μας, οπότε πίστεψέ με, το πακέτο είναι ολοκληρωμένο και αξίζει απόλυτα να έρθει ο κόσμος στο Αn.

Ποιο είναι το next step των Scar Of The Sun;
Πρίν φύγουμε για την Ευρωπαϊκή περιοδεία μας, ηχογραφήσαμε τα τύμπανα για τον καινούριο μας δίσκο και μετά το live συνεχίζουμε ηχογραφήσεις κανονικά. Επίσης σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το πρώτο μας music video για το “In Flood” και λίγο αργότερα θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο. Λογικά λοιπόν, θα κυκλοφορήσει ο καινούριος μας δίσκος μέσα στο 2017. Επίσης, ήδη συζητάμε για την επόμενη μας Ευρωπαική περιοδεία, οπότε όπως βλέπεις, είμαστε πάρα πολύ απασχολημένοι.

Ευχαριστούμε πολύ Λευτέρη, καλή συνέχεια, θα τα πούμε στο live!
Εμείς ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία να τα πούμε και θα χαρούμε πάρα πολύ να σας δούμε στο live!