ΣΑΚΗΣ ΤΟΛΗΣ / ROTTING CHRIST: «Δε θα έλεγα ότι το black metal είναι ιδεολογία»

Δεν υπάρχει πρόλογος να χωρέσει τους Rotting Christ. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Και η μουσική. Ακόμα και αυτοί, οι ίδιοι οι αριθμοί, που συνήθως παραπλανούν, εδώ υποκλίνονται στην αλήθεια: 25 χρόνια και κάτι…δίσκοι, συναυλίες, dvd, περιοδείες. Το ζωοδόχο σκοτάδι τους αγκαλιάζει απόψε το HardMusic.GR και η οικεία, σκοτεινή, ευγενική φυσιογνωμία του Σάκη Τόλη ξεπροβάλλει και κάθεται απέναντί μας, με αφορμή το «Rituals»…

Καλησπέρα Σάκη, από το HardMusic.GR, ένα site που προωθεί και προβάλλει αποκλειστικά την Ελληνική Rock/Metal Σκηνή.
Χαίρομαι γι’ αυτό! Υπάρχει πολύ ταλέντο και η σκηνή ανεβαίνει κατακόρυφα.

Μόλις γυρίσατε από Αμερική, Τζαμάικα και κρουαζιέρα.
Είμαστε μια μπάντα, η οποία περιοδεύει συνέχεια και μόλις γυρίσαμε από την κρουαζιέρα στη Τζαμάικα, το «70.000 Tons Of Metal», έχουμε τον νέο δίσκο, είμαστε σε οργασμό promotion, προωθούμε το δίσκο, τη μουσική μας, όπως κάνει κάθε μπάντα και χαίρομαι που υπάρχει μια πολύ καλή ανταπόκριση παγκοσμίως.

Παραμένετε κλασικό touring band…
Πάνω από 20 χρόνια στο δρόμο, πάνω από 1200 live σε ολόκληρο τον πλανήτη και είμαστε ακόμα δυνατοί, ζωντανοί. Προσπαθούμε να ακούγεται η ελληνική σκηνή σε όλο τον κόσμο, είναι για εμάς σημαντικό να κρατάμε τη σημαία αυτή ψηλά.

STRCHMIN3

Σε λίγες μέρες εμφανίζεστε στην Πάτρα. Eκεί θα έχουμε κάτι σαν παρουσίαση του δίσκου στο ελληνικό κοινό?
Δε θα το έλεγα παρουσίαση του δίσκου, θα είναι η πρώτη συναυλία της παγκόσμιας περιοδείας μας. Δε θα παίξουμε δηλαδή ολόκληρο το δίσκο, αλλά 2-3 κομμάτια και το κλασικό set-list, που έχουμε πάντα.

Έχετε ήδη ανακοινώσει συναυλίες στην Ελλάδα: Πάτρα, Λάρισα, Σέρρες κτλ. Στην Αθήνα? Θα σας δούμε σε κάποιο καλοκαιρινό festival?
Καλοκαιρινό festival όχι, σίγουρα όμως κάποια στιγμή θα μας δείτε.

Πώς νιώθεις για το νέο album τώρα που έχει κυκλοφορήσει και έχει πλέον πάρει το δρόμο του?
Νιώθω καλά, γιατί εγώ το δημιούργησα. Από εκεί και πέρα σε κάποιους αρέσει, σε κάποιους όχι, αλλά γενικά πάει πολύ καλά και ειδικά στο εξωτερικό κι αυτό με χαροποιεί.

Τί αγαπάς περισσότερο σε αυτό το δίσκο?
Την ατμόσφαιρα και τους στίχους. Επιλέξαμε να δουλέψουμε κάτι διαφορετικό, όχι τόσο πολύ πάνω στα riff, έχουμε 12 δίσκους άλλωστε γεμάτους riff, αλλά πάνω στην ατμόσφαιρα και στους στίχους, κάτι που δεν είχαμε κάνει τόσο την προηγούμενη φορά και φτιάξαμε πιστεύω τον πιο ατμοσφαιρικό μας δίσκο. Μπορεί να μην είναι ο πιο πολύπλοκος, ούτε ο πιο γρήγορος, ούτε ο πιο black metal, αλλά είναι σίγουρα ο πιο σκοτεινός και ατμοσφαιρικός μας δίσκος.

Από το «Khronos» και μετά, κλιμακωτά, εισάγετε στους δίσκους σας στοιχεία από την ελληνική παράδοση και την αρχαιότητα. Πώς υποδέχονται έξω τραγούδια, που είναι γραμμένα στα αρχαία ελληνικά? Σας κοιτάζουν σαν εξωγήινους?
Λιγάκι! Αλλά επειδή ο ελληνικός πολιτισμός υπάρχει παντού, πάντα κάποιοι κάτι έχουν διαβάσει, κάποιοι κάτι ξέρουν. Από εκεί και πέρα, είναι κάτι το διαφορετικό μέσα σε ένα συνοθύλευμα εκατομμυρίων συγκροτημάτων, να λες κάτι που έχει τη βάση του στην ιστορία σου. Αυτό είναι που κάνει τη μπάντα ας πούμε μοναδική και σίγουρα δεν μπορεί να αρέσει σε όλους, βρίσκει όμως ακροατές σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό είναι τιμή μας.

Υπήρξαν και φορές που αυτό σας έφερε σε δύσκολη θέση?
Στην Αμερική κυρίως υπάρχουν κάποιοι που αν δεν καταλαβαίνουν το στίχο δε σου δίνουν καμία σημασία, υπάρχουν όμως και κάποιοι που τους αρέσει η μουσική από τα τραγούδια μας. Και είναι λογικό να μην αρέσει σε όλους το ελληνικό στοιχείο.

STRCHMIN1

Τα τελευταία χρόνια ειδικά, όταν ο κόσμος βλέπει κάποιον να κρατάει ψηλά μια ελληνική σημαία, είτε μεταφορικά, είτε κυριολεκτικά, αυτόματα κάνει δεύτερες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού του και αναφέρομαι σε όλη αυτή την κατάσταση που δυστυχώς έχει προκαλέσει αυτή η πατριδοκαπηλεία από πλευράς ακροδεξιών. Πρόσφατα είχαμε και το περιστατικό με τον Phil Anselmo. Θεωρείς πως υπαρχει χώρος στη μουσική για τέτοια φαινόμενα?
Όχι φυσικά! Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το metal δεν πρέπει να έχει σχέση με τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχουν μουσικές, που έχουν πολιτική χροιά μεν, όπως το punk, hardcore ή ο Θεοδωράκης στην Ελλάδα κτλ και ο καθένας προσπάθησε με τον τρόπο του να κάνει μια επανάσταση. Εμείς έχουμε τη δική μας επανάσταση, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας να πιστεύεις στον εαυτό σου. Παίζουμε metal, διαδίδουμε τον ελληνικό πολιτισμό με τον δικό μας τρόπο, δεν έχουμε σχέση φυσικά με καμία ακροδεξιά οργάνωση, αγαπάμε τον τόπο μας, γιατί εδώ μεγαλώσαμε, εδώ μένουμε κι εδώ θα ζουν τα παιδιά μας. Από εκεί και πέρα δε με ενδιαφέρει καν πώς αυτό μπορεί να μεταφραστεί από κάποιον. Αν έδινα σημασία στο τί λέει ο καθένας, θα έβγαζα τόσα χρόνια τον ίδιο δίσκο για να μη στεναχωρήσω κάποιους. Συνεχίζω και είμαι ο εαυτός μου, παλεύουμε σαν μπάντα για την ελευθερία του λόγου, όπως σου είπα, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης 25 χρόνια τώρα…20 χρόνια στο δρόμο έχουμε έρθει σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς και καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι για εμάς.

Πάμε ξανά στο album. Ο Σάκης του 1988-89 τι θα ένιωθε ακούγοντας το»Rituals»?
Θα τρόμαζε! Πρώτον, για την παραγωγή του, που θεωρώ πως είναι πάρα πολύ καλή. Το ’88 δε θα πίστευα σε καμία περίπτωση ότι θα φτάσω να παίζω κάποτε τέτοια μουσική. Ενώ έχω μουσική παιδεία, δεν έχω πάρει ποτέ μαθήματα, δεν ξέρω ούτε μία νότα! Όταν έπιασα πρώτη φορά κιθάρα ήθελα να φτιάξω κάτι σαν τους Bathory ή τους Venom, όχι σαν αυτό που κάνω τώρα! Δεν είχα τότε στο μυαλό μου αυτή την εξέλιξη, αλλά επειδή είμαι άνθρωπος που του αρέσει να προχωράει στη ζωή, πιστεύω θα σοκαριζόμουν αλλά θα το καταλάβαινα.

«Fuck Christ Tour 1993» ή παγκόσμια περιοδεία 2016-17?
Και τα δύο! Πολλοί λένε «τα παλιά ήταν έτσι, αλλιώς» κτλ…ωραία, ναι τα παλιά, αλλά υπάρχει εξέλιξη. Κάποια παιδιά που μας ακούνε δεν είχαν καν γεννηθεί τότε κι εμείς ως επί το πλείστον έχουμε νέα παιδιά στις συναυλίες μας και θέλουμε να ικανοποιήσουμε και αυτά. Δεν είμαστε από αυτούς που λένε «α είμαστε παλιοί άρα πρέπει να μας ακούτε κτλ». Ναι είμαστε κάποιας ηλικίας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε προσκολλημένοι στα παλιά κι εσείς που είσαστε νέοι δεν ξέρετε. Όχι, οι νέοι ξέρουν κι αυτοί, λόγω καταστάσεων έτυχε να μην έχουν γευτεί κάποια πράγματα, γι’ αυτό κι εμείς βάζουμε και τις δύο χρονικές περιόδους της ιστορίας μέσα στη μπάντα, γι’ αυτό και το set-list μας έχει λίγο απ’ όλα.

Το black metal πίσω σ’ εκείνα τα χρόνια ήταν ιδεολογία. Παραμένει?
Δε θα έλεγα ότι το black metal είναι ιδεολογία. Είναι ένα είδος μουσικής, που για εμένα προσωπικά είναι πολυ σημαντικό, αφού εκφράζει ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μου, αλλά ιδεολογία όχι.

STRCHMIN4

Έχετε μια παράδοση γύρω από τις διασκευές και δράττομαι της ευκαιρίας των διασκευών του «Rituals», να επιλέγετε κομμάτια που ειναι έξω από το χώρο του metal. Κάποια μάλιστα, όπως το «Lucifer Over London» (Current ’93), τα οικειοποιηθήκατε με τρόπο που φαντάζει εύκολο να συμβεί, αλλά μόνο αυτό δεν είναι.
Είναι challenge για εμάς αυτό! Δηλαδή δεν θέλουμε να κάνουμε μια διασκευή Slayer. Αγαπάω Slayer, γι’ αυτό και μπορεί να μας έρθει να παίξουμε κομμάτι τους σε μια συναυλία και να γουστάρουμε. Θέλω να έχω μεγάλο βαθμό δυσκολίας και πιστεύω πως και εκτός metal, υπάρχουν στη μουσική στιγμές, που αν τις διαχειριστείς σωστά μπορούν να προσαρμοστούν στο metal.

Το νέο album με μια λέξη? Είναι η λέξη «Rituals» αυτή?
Ναι, απόλυτα. Είναι ένας δίσκος τελετουργικός και πιστεύω πως αυτή η λέξη και μόνο μπορεί να περιγράψει αυτό το δίσκο.

Δώσε εσύ το κλείσιμο αυτής της κουβέντας.
Κρατήστε την Ελληνική Σκηνή δυνατή.

Σε ευχαριστούμε πολύ.
Εγώ ευχαριστώ, καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε!

11-new-logo

Υ.Γ. Διαβάστε για το «Rituals»: http://www.hardmusic.gr/reviews/rotting-christ-rituals.html