Οι Breath After Coma συστήνονται στο κοινό τους και αναζητούν τις πρωτόγονες ορμές της μουσικής. Ποιοι είναι οι “Leaders” του νέου τους δίσκου, τι θα φέρει το μέλλον και πόσο βοηθάει η προβολή μέσα στον χώρο του internet.

Καλησπέρα Θοδωρή. To ’13 είχαμε την ίδρυση σας, το ’15 βγάλατε το ομώνυμο e.p. και φέτος έρχεται το ‘’Leaders’’. Οι Breath After Coma θεωρείς ότι βρίσκονται στο αρχικό πλάνο που έχετε θέσει ως μπάντα;
Θεωρώ πως ναι αν και η αρχική εικόνα, όπως έχω μάθει όσο καιρό ασχολούμαι με την μουσική, είναι λίγο θολή. Δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο στο ξεκίνημα. Αυτό έγινε μετά που αρχίσαμε να παίζουμε και να βρίσκουμε περίπου τον ήχο μας. Από τότε μπορώ να πω ότι ναι είμαστε εντός προγράμματος με συχνά lives και μια τακτική δισκογραφική παρουσία. Το κάθε συγκρότημα έχει ανάγκη από νέο υλικό. Σκέψου ότι όταν πλέον ηχογραφείς τον δίσκο σου, έχεις ήδη νέες ιδέες για κάτι επόμενο. Στο διάστημα των επόμενων live αποκτούν πιο ολοκληρωμένη μορφή, οπότε ναι, το διάστημα των δύο χρόνων ανά κυκλοφορία είναι καλό. Είναι σαν ένα φυσικό συμβόλαιο. (γέλια)

Πέρα από το σχεδιασμό που έχετε, υπάρχει κάτι που ακόμα δεν έχει έρθει;
Εννοείται και είναι πολύ καλό αυτό να συμβαίνει ώστε να υπάρχει το κίνητρο να προχωράς. Ένας στόχος είναι να έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις έναν συγκεκριμένο ήχο, μια δική σου χροιά, ένα καλό επίπεδο ήχου στο live, στις ηχογραφήσεις. Οπότε όχι δεν είμαστε στο απόλυτο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το πώς έχουμε κάνει τις δουλειές μας αλλά πάντα θέλουμε το κάτι καλύτερο. Ίσως πάντως το πιο σημαντικό που θα ήθελα να καταφέρουμε είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα έχουμε κερδίσει τον σεβασμό ότι βάλαμε και εμείς ένα λιθαράκι στην ελληνική σκηνή.

Πως αντιλαμβάνεστε την αποδοχή του κόσμου; καταρχάς, υπάρχει;
(Πολλά γέλια) ναι υπάρχει αποδοχή από το κοινό. Αργά και σταθερά βλέπω ότι κερδίζουμε υποστήριξη με ένα πολύ υγιή τρόπο. Σχετικά πρόσφατα είδαμε και τα πρώτα σημάδια ότι υπάρχει κόσμος που πλέον μας ακολουθεί

Σε μια εποχή που σε δυσκολεύει και σου απαγορεύει μέσα από τους στίχους θέλει να πει την άρνηση του να υποταχθεί

Από το 2010 και μετά υπάρχει ένας έντονος αναβρασμός σε συγκροτήματα και κυκλοφορίες στην Ελλάδα. Θεωρείτε ότι είστε από τους ‘’Leaders’’ αυτού του χώρου;
Χαχαχα ναι… αλλά για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο. Πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση γιατί αλλιώς έχεις χάσει το παιγνίδι από την αρχή. Πρέπει να έχεις ένα ξεκάθαρο όραμα και να θέλεις να πας το ‘’πράγμα’’ μπροστά. Δεν το λέω ψωνίστηκα, αλλά πρέπει να προσπαθείς να δημιουργείς νέα πράγματα και όχι απλά να αναπαράγεις ιδέες άλλων. Ακόμα κάνουμε βρεφικά βήματα αλλά σιγά σιγά δημιουργούμε κάτι που είναι δικό μας, το στίγμα μας.

Η θεματολογία των στίχων έχει να κάνει με εμπειρίες, συναισθήματα, εσωτερική αναζήτηση. Γράφει ένας τους στίχους;
Όχι. Γράφουμε όλοι ή τέλος πάντων η πλειοψηφία.

Έπεσα έξω…
Γιατί το λες αυτό σου φαίνονται συνδεδεμένοι οι στίχοι σαν να τους έγραφε ένας; Όπως σου είπα, σχεδόν όλοι γράφουμε στίχους και στην μουσική γράφουμε όλοι μαζί. Πάντως, χαίρομαι που το ακούω αυτό γιατί φαίνεται ότι ταιριάζουν τα χνώτα μας. Ίσως αυτό που τα ενώνει όλα μεταξύ τους και σου φαίνεται ότι γίνονται από έναν είναι το γεγονός ότι έχουμε συμφωνήσει ότι θα υπάρχει ένα στιχουργικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούμαστε. Φυσικά στο τέλος όπως σου είπα δουλεύουμε όλοι μαζί με κοινό στόχο. Φαντάζομαι, δηλαδή, ότι είναι έτσι γιατί πρώτη φορά το σκέφτομαι όλο αυτό που είπες…

Breath After Coma

Στο τέλος του ‘’Leaders’’ του ομώνυμου τραγουδιού, το οποίο να σου πω ότι το έχω ακούσει αμέτρητες φορές ήδη,  λέτε ότι θέλετε να ξεφύγετε…
Αυτό το έχει γράψει ο Ορέστης και προσπαθεί να αποτυπώσει την αγωνία που έχει σαν ο νεότερος στη μπάντα αλά και γενικά από την οπτική ενός νέου της γενιάς της κρίσης, την καταπίεση που είχε αισθανθεί όσων αφορά το μέλλον του, τα όνειρά του και το πώς θα τα επιδιώξει αυτά. Το βλέπω σε πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας που ενώ έχουν ακόμα την φρεσκάδα της ηλικίας φαίνεται ότι έχουν ωριμάσει απότομα μέσα σε αυτό. Σε μια εποχή που σε δυσκολεύει και σου απαγορεύει μέσα από τους στίχους θέλει να πει την άρνηση του να υποταχθεί. Θα τα καταφέρω και θα είμαι… ηγέτης του εαυτού μου. Είναι ένα τραγούδι το οποίο έχει μια γενικότερη αντίληψη της μπάντας κατά της μιζέριας, του καναπέ και της αδράνειας. Αυτό μας έφερε εδώ που είμαστε. Ο καθένας, βέβαια, ταυτίζεται με έναν δικό του τρόπο με κάθε κομμάτι και το νιώθει πιο προσωπικά με τα δικά του βιώματα.

Ο δυναμισμός που βγάζετε πάνω στη σκηνή είναι κάτι που σας βγαίνει φυσικά ή κρύβει και κάποια δουλειά από πίσω;
Υπάρχει το ‘’φυσικό’’, υπάρχει και το ‘’ταιριάζει’’. Για κάποιο λόγο, μας βγαίνει στην σκηνή να είμαστε έξω φρενών. Δεν ξέρω εάν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα οπότε δεν μπορώ να σου πω εάν η μουσική μας εξοργίζει ή γράφουμε μουσική επειδή είμαστε οργισμένοι αλλά έτσι μας βγαίνει και έχει αρχίσει να γίνεται εθιστικό (γελάει). Βλέπω πάντως ότι όσο πιο πολύ βρισκόμαστε στην σκηνή τόσο πιο κοντά νιώθουμε στον εαυτό μας.

Από το e.p. σας ως το ‘’Leaders’’ πόσο έχει αλλάξει η μπάντα;
Το e.p. ήταν αρκετά πιο garage/ punk. Ήταν πιο χύμα, βασισμένο σε riff και jamming στο στούντιο. Στον δίσκο μας θέλαμε να δουλέψουμε τα τραγούδια περισσότερο, να έχουν μια κατεύθυνση, πιο πολλές μελωδίες. Δεν φτάσαμε στο 100% αυτού που θέλαμε και υπάρχουν πολλά ακόμα που θέλουμε να βγάλουμε και θα βγουν στον επόμενο δίσκο. Θέλουμε να βγάλουμε κάτι που να είναι κοντά στις ρίζες του rock και της blues. Θέλουμε να βρούμε την πρωτόγονη ορμή, ενέργεια αλλά και απλότητα μέσα όμως από ένα εκλεπτυσμένο στοιχείο. Προσωπικά, πάντως, μου αρέσει και η pop δομή που είχαν οι Beatles π.χ. που έχει αυτή την αμεσότητα.

Θέλουμε να βρούμε την πρωτόγονη ορμή, ενέργεια αλλά και απλότητα μέσα όμως από ένα εκλεπτυσμένο στοιχείο

Αυτό θα είναι το σκεπτικό και στις επόμενες δηλαδή δουλειές σας; Υπάρχει κάτι στα σκαριά ήδη;
Υπάρχει αλλά δεν θέλουμε να ασχοληθούμε πολύ σε βάθος ακόμα. Είναι πολύ νωρίς.

Η παραγωγή του δίσκου που έγινε;
Η ηχογράφηση έγινε στο Lizard Sound του Δημήτρη Καρπούζα, εκεί που έγινε και το e.p. η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης οπότε ακολουθήσαμε την ίδια συνταγή και εμπιστευτήκαμε τν ίδιο άνθρωπο.

Το να βρεθείτε κάτω από την στέγη μιας εταιρίας είναι στα μελλοντικά σας σχεδία;
Είμαστε ικανοποιημένοι με το μοντέλο που πορευόμαστε γιατί μας δίνει ελευθερία κινήσεων… από τη μία… τα αρνητικά είναι γνωστά στον περισσότερο κόσμο που ασχολείται με την μουσική. Δεν υπάρχει κάποια οικονομική υποστήριξη, από την άλλη ακόμα και οι πολύ μεγάλες εταιρίες, πλέον από όσο ξέρω, δεν ενισχύουν τις μπάντες όπως κάποτε τόσο ώστε να δικαιολογείς και να δέχεσαι τον έλεγχο της μουσικής σου ελευθερίας. Τώρα, στο μέλλον θα δούμε… ψάχνουμε την χρυσή τομή.(γέλια)

Πως συνδυάζετε το πανέμορφο εξώφυλλο του δίσκου σας με τον τίτλο ‘’Leaders’’;
Θέλαμε στο εξώφυλλο να υπάρχει ένας Νεάντερνταλ ή κάποιος πρωτόγονος άνθρωπος και ψάχναμε να δούμε πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ο αδερφός μου που το επιμελήθηκε μετά από κάποιες συζητήσεις, έκανε κάποια σχέδια και καταλήξαμε σε αυτό που βλέπετε. Ένα πρωτόγονος άνθρωπος, ένα leader φυλής. Ένας πρωτόγονος ηγέτης όταν ο άνθρωπος άρχισε να μπαίνει σε ομάδες κάνοντας ένα παραλληλισμό με έναν ηγέτη του τώρα. Θέλαμε αυτό που θέλουμε να βγάλουμε και από τον ήχο μας. Κόκκαλα να χτυπάνε πάνω σε δέρματα, ιδρώτας και ρυθμός.

Πάμε λίγο πίσω. Πως προέκυψε η συνεργασία με την Thunderstruck films για το ‘’Betray me’’;
Έχουμε προφίλ των Breath after Coma στη Reverbnation, το οποίο πάει σχετικά καλά. Είναι λίγο περίεργο για site υποστήριξης μουσικών αλλά κάποια στιγμή μας ξεχώρισε και μας έβαλε στην πρώτη σελίδα και μέσα από αυτό λάβαμε διαφορές προτάσεις μια εξ αυτών και αυτή η πρόταση της Thunderstruck. Μέσα από όλο αυτό μας πλησίασαν και από την Αμερική. Μας έπαιξαν σε ραδιόφωνο στην Αμερική, ασχολήθηκε μαζί μας ένας youtuber από εκεί… είχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα η κίνηση του Reverb nation. Και κάτι θα ξαναγίνει προς τον Ιούνιο.

Ποια είναι τα σχέδια σας από εδώ και πέρα; Συναυλίες;
Συναυλίες full. Κάναμε το release, παίξαμε με τους Black hat Bones στο SIX DOGS στις 5 Μαΐου, συνεχίζουμε με Βόρεια Ελλάδα, κοιτάμε για κάποια φεστιβάλ και από την νέα σεζόν για εξωτερικό.

Το κλείσιμο είναι δικό σου.
Είστε πολύ καλά παιδιά… (πολλά γέλια). Είναι πολύ καλό που στηρίζετε την σκηνή κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες και μπράβο σας που το κρατάτε ζωντανό όλο αυτό. Αναφέρομαι και στους αναγνώστες σας αλλά και σε εσάς του HardMusic.GR.

Διαβάστε επίσης: Ο Θοδωρής των Breath After Coma απαντά πιο γρήγορα από τις σφαίρες, στις ιδιαίτερες ερωτήσεις του Fast As A Shark!